Započeta druga sednica Anketnog odbora za utvrđivanje okolnosti koje su dovele do masovnih ubistava u Ribnikaru i Mladenovcu

Anketni odbor za utvrđivanje okolnosti koje su dovele do masovnih ubistava u Osnovnoj školi “Vladislav Ribnikar” i na teritoriji Smedereva i Mladenovca usvojio je na drugoj sednici dnevni red glasovima 18 poslanika, dok je dvoje bilo protiv, a uzdržanih nije bilo. 

Predsednica Anketnog odbora Marinika Tepić rekla je da će dnevni red ostati otvoren do naredne sednice koja će biti održana u ponedeljak, 24. jula, u 14 sati, do kada članovi odbora imaju rok da dostave svoje predloge za pravila o radu Anketnog odbora i listu lica, organa, organizacija i ustanova koje bi pozvali, kao i dokumenta koja bi tražili.

Iako su na dnevnom redu druge sednice bile samo dve tačke – predlog pravila o radu i tačka “razno”, rasprava je otišla u drugom pravcu i svela se mahom na napade na Mariniku Tepić i pokušaje da se rad Anketnog odbora dovede u pitanje. U tome je i ovog puta prednjačio samostalni poslanik Dejan Bulatović koji je odmah na početku rekao da je zasedanje sazvano samo nekoliko sati ranije, da članovi nisu imali materijal i dovoljno vremena za pripremu, zbog čega je zatražio odlaganje sednice. Sličnu primedbu iznela je i Marija Jevđić iz Jedinstvene Srbije, naglasivši da ne treba ni stavljati na glasanje dnevni red jer je odbor sazvan u danu kada se u Narodnoj skupštini održava plenum. 

Tepić je odgovorila da je plan rada u potpunosti u saglasju sa skupštinskim Poslovnikom i da nema nikakvih dodataka, već samo pojašnjenja, naročito u delu koji se tiču javnosti rada, zato što je, kako je naglasila, veoma važno prisustvo medija i zainteresovane javnosti. Ona je još jednom istakla da Anketni odbor ne sudi nikome, da se ne bavi ničijom krivicom, oštećenima i svedocima i dodala: “Svaka sumnja ili zlonamerna tvrdnja da će se ovde pozivati ljudi koji su direktno involvirani u sudske postupke koji traju povodom ove dve tragedije, dakle mislim i na krivce, i na svedoke, i na učesnike u samim istragama ili postupcima, to nije slučaj i to se neće desiti.” Naglasila je da se i iz naziva Anketnog odbora jasno vidi da će se on baviti utvrđivanjem činjenica, okolnosti i klime koje su dovele do tragedija, ali i mera koje treba da preporuči, naročito ako se ima u vidu da nova školska godina počinje za mesec i po dana.

“Ovaj Anketni odbor treba da doprinese tome da i roditelji imaju odgovore koje nisu mogli da dobiju iz plenumskih zasedanja ili sudskih postupaka. Ali želim da kažem uvažavajući apsolutno u prvom redu roditelje i porodice žrtava, neka budu sigurni da ovaj Anketni odbor neće zloupotrebiti njihovu bol i tugu, koju takođe svi mi osećamo jer ovo su traume koje su obeležile celo društvo“, kazala je Tepić. 

Posebno je naglasila javnost rada Anketnog odbora, što podrazumeva tonske zapise sa svake sednice, steno-beleške i svih dokumenata i iskaza koji će biti predmet rada Narodne skupštine, izuzev spisa koji imaju oznaku tajnosti i koji će biti dostupni samo članovina odbora. 

Radmila Vasić iz poslaničke grupe Dveri je predložila da se pokrene inicijativa za razgovor sa roditeljima dece iz Ribnikara i sastanak koji bi se održao u ponedeljak, pre samog početka rada Anketnog odbora.  

Referišući na izjavu Tepić da Anketni odbor neće produbiti bol roditelja i svih ožalošćenih u dve tragedije, Marija Jevđić je upitala da li predsednica to može da garantuje. “Ja to ne mogu da garantujem, a pogotovo ne vi posle vaše sramne izjave na televiziji N1 da niko nema tapiju na bol. Zanemela sam, mislim da mi svi ovde pre svega treba da glasamo nepoverenje predsednici Anketnog odbora, to je predlog Jedinstvene Srbije”, rekla je Jevđić.

Tepić je odgovorila da je izjava koju je dala za N1 izvučena iz konteksta i zlonamerno pripisana kao njen odgovor roditeljima i dodala da “ovde danima traju napadi i pokušaj diskreditacije odbora”. I pored njene molbe da se članovi odbora vrate na temu sednice i da se bave onim za šta ih je skupština gotovo jednoglasno ovlastila, za reč se ponovo javio Bulatović koji je tražio da se na dnevni red stavi i pitanje da li Anketni odbor uopšte treba da nastavi rad nakon što su pravni zastupnici roditelja nastradale dece iz Ribnikara rekli da je nepotreban. 

Istu retoriku imala je i Biljana Pantić Pilja iz Srpske napredne stranke, inače potpredsednica Anketnog odbora, koja je pozvala kolege da se zapitaju da li treba nastaviti rad nakon što su advokati roditelja rekli da bi Anketni odbor mogao da ugrozi istragu. “Jer ako su roditelji to izjavili, da li smo mi vlasni da idemo protiv roditelja“, rekla je Pilja, dodavši istovremeno da SNS neće opstruisati rad odbora.

Samostalni poslanik Aleksandar Olenik izjavio je da kao advokat zastupa oštećeno maloletno lice koje je zadobilo teške telesne povrede u Ribnikaru i da roditelji deteta nisu izrazili protivljenje radu odbora. “Nisu svi roditelji rekli da imaju rezerve”, rekao je Olenik, na šta se iz sale čulo dobacivanje – “i jedan je dovoljan”. 

Nebojša Zelenović iz poslaničke grupe Moramo – Zajedno podsetio je da se Anketni odbor ne bi ni desio da nije bilo “stotine hiljada ljudi” koji su izašli na ulice i tražili da se utvrdi odgovornost kako se sličan zločin nikada ne bi ponovio. Rekao je i da će se lično bazirati na utvrđivanju odgovornosti medija, ali da neće prezati ni od toga da pozove tužioce koji su morali da utvrde sve činjenice koje su dovele do zločina.

“Bol jednog roditelja nastradalog deteta je dovoljan da nas opomene i da nam postavi pitanje šta mi radimo ovde”, izjavio je Veroljub Arsić iz Srpske napredne stranke.

Robert Kozma iz poslaničke grupe Zeleno-levi klub – Ne davimo Beograd, pozvao je da se rasprava vrati na pravi smer, podsetivši da je Anketni odbor sazvan da bi se utvrdile činjenice, okolnosti i propusti u vršenju nadležnosti, ali i da se predlože mere za poboljšanje različitih sistema za koje se utvrdi da nisu dobro postupili kako pre samih događaja, tako i neposredno nakon njih. “Smatram da Anketni odbor treba da nastavi svoj rad tako što će uvažiti različita mišljenja roditelja iz Ribnikara, ali i drugih roditelja, a najbolji način za to je da radimo tako da ne ulazimo u same tekuće krivične postupke”, rekao je i Kozma.

Komentarišući spisak onih koje je predsednica Anketnog odbora predložila da budu pozovani pred odbor, Nataša Jovanović iz Srpske napredne stranke ocenila je da se “ovde sprovodi jedna tužilačka istraga” što je u suprotnosti i sa Ustavom i sa svim propisima Srbije.

Za reč se zatim javio Borislav Novaković iz poslaničke grupe Narodna stranka, koji je zatražio da se Anketni odbor drži teme i raspravlja o usvajanju dnevnog reda, odnosno njegovim izmenama i dopunama.

“Nije logično da slušamo ono što je trebalo da prethodni formiranju ovog odbora ili ono što bi trebalo da bude prva tačka”, rekao je Novaković.

Jasmina Karanac iz poslaničke grupe Socijaldemokratska partija Srbije ponovila da treba razmisliti o daljem radu ako je i samo jedan roditelj nastradale dece iz Ribnikara protiv,ali je najavila da neće ni na koji način opstruisati rad Anketnog odbora.

Poslanica Dragana Rakić iz Demokratske stranke naglasila je da rad tog tela neće ugroziti tok zvanične istrage i rad sudskih organa, jer će se baviti različitim stvarima i pitanjima od zvanične istrage.

Poslanik Ljubinko Đurković iz grupe NADA – NOVI DSS – POKS predložio je da današnja sednica ima samo jednu tačku dnevnog reda – dogovor o sastanku sa roditeljima iz Ribnikara. 

Predsednica Anketnog odbora izjavila je, međutim, da bi organizovanje sastanka sa roditeljima predstavljalo direktno mešanje u sudske postupke i izlazak iz nadležnosti Anketnog odbora. “Mi kao odbor nemamo mandat za rad sa oštećenima, a roditelji to jesu, i to bi upravo bilo najdirektnije mešanje odbora u sudske postupke koji se vode”, poručila je Tepić.

Poslanik Milija Miletić (iz poslaničke grupa Za pomirenje SPP-USS-DSHV) izjavio je da će za sad učestvovati u radu Anketnog odbora i pozvao sve da politiku ostave po strani. Uglješa Grgur iz poslaničke grupe SPS predložio je, pak, da se Anketni odbor ukine, jer su se u međuvremenu oglasili roditelji ubijene dece.

U jednom trenutku članovi Anketnog odbora počeli su da govore istovremeno, pa je predsednica Marinika Tepić apelovala da se uzdrže od uzajamnog vređanja i da partijske partikularnosti ostave za plenum.