Država je prestala da postoji onog trenutka kada je saopštenjem preinačena odluka narodnih poslanika

Konferencija za medije Mreže udruženja građana, novinara i medija protiv nasilja povodom obustave rada Anketnog odbora održana je jutros, i na njoj su govorili Tamara Branković (Otvoreni parlament), Igor Bandović (Beogradski centar za bezbednosnu politiku), Sofija Todorović (Inicijativa mladih za ljudska prava) i Maja Stojanović (Građanske inicijative). Govor Tamare Branković prenosimo u celosti:

“Jučerašnjom uzurpacijom Narodne skupštine i pokušajem razbojničkog ukidanja Anketnog odbora podignut je nivo nasilja nad tom institucijom. Pokazalo se još jednom, i to tu, u najvišem zakonodavnom i reprezentativnom telu, da nisu važna pravila, procedure – važno je ko je jači, ko ima silu.

U Skupštini nam se dogodila Savamala. Država je prestala da postoji onog trenutka kada je nemuštim i ne zna se čijim saopštenjem preinačena odluka narodnih poslanika, da bi se sprovela politička volja i propaganda vlasti.

Za odluku o osnivanju Anketnog odbora glasala su 193 narodna poslanika. Samo glasanjem poslanika u plenumu to telo može da se ukine.

Podsećamo, vlast je pristala na osnivanje Anketnog odbora pod pritiskom građana koji već mesecima protestuju protiv nasilja i traže odgovore na pitanja kako je nasilje moglo toliko da eskalira.

Međutim, očito su od starta pravili plan da manipulacijama i uzurpacijom institucija onemoguće rad Anketnog odbora.

Plan je najbesramniji mogući. Sakrili su se iza bola roditelja, iza lažne empatije kako bi se spasili od mogućnosti da njihova politička odgovornost bude još vidljivija radom Anketnog odbora. Ovo je odbrana od odgovornosti ničim drugim do propagandom.

Poslanici i vlast vrlo dobro znaju da su zadaci AO i sudskog procesa apsolutno jasno razgraničeni. Dužnost svih članova Anketnog odbora je bila da objasne građanima razliku između Anketnog odbora i suda. Ali ne, oni su nastavili tabloidne narative. Jednostavno lažu kada se pozivaju na brigu za roditelje.

Šta Anketni odbor treba da utvrdi – da li je politika države prema kontrolisanju oružja i streljana pala na ispitu; da li su brojni državni projekti u obrazovanju i suzbijanju nasilja u školama dali bilo kakav rezultat; da li je iznošenje ličnih podataka o žrtvama u medijima, tabloidima doprinelo traumatizaciji i daljoj normalizaciji nasilja; da li su kulturna i medijska politika doprineli normalizaciji nasilja, itd.

Sud će utvrditi individualnu krivicu. Anketni odbor treba da utvrdi odgovornost institucija, društva, pa i političkih aktera za nesprečavanje zločina, s jedne strane, i s druge, za stvaranje ambijenta u kojem je nasilje eksplodiralo. I da izađe sa smernicama za rešenja kako sistem ne bi opet zakazao i kako se nešto slično ne bi ponovilo.”

Konferencija za medije Mreže udruženja građana, novinara i medija protiv nasilja povodom obustave rada Anketnog odbora, 22. jul 2023. godine.