Ko će biti na čelu Anketnog odbora za istragu majskih ubistava: Šta kaže odluka?

Predsednik Anketnog odbora za utvrđivanje činjenica koje su dovele do dva masakra 3. i 4. maja biraće se iz redova najveće opozicione poslaničke grupe, navedeno je u odluci Skupštine Srbije, a pojašnjavaju iz Otvorenog parlamenta.

Zamenik odbora bira se iz redova najveće vladajuće grupacije, kaže za portal N1 Tamara Branković iz Otvorenog parlamenta i naglašava da su istupi pojedinih opozicionih lidera u javnosti povodom tog odbora – zabrinjavajući.

Lider Dveri Boško Obradović najavio je danas da će predložiti da predsednik skupštinskog Anketnog odbora bude iz državotvorne opozicije (NADA-Zavetnici-Dveri) i optužio poslanicu SSP Mariniku Tepić da je „samu sebe proglasila za predsednika Anketnog odbora“. Odgovarajući Obradoviću, Stranka slobode i pravde navela je da je u odluci Narodne skupštine o obrazovanju ovog odbora „jasno navedeno da se predsednik Odbora bira iz redova najveće opozicione poslaničke grupe“.

Tvrdnja da NADA, Zavetnici ili Dveri treba da daju budućeg predsednika je suprotna toj odluci, kažu u Otvorenom parlamentu.

„Pravi se razdor iako građani na protestima koji se održavaju već nedeljama očekuju sabornost opozicije, očekuju zajednički nastup opozicije po pitanju zahteva s protesta, koji bi trebalo da doprinesu promeni klime u kojoj će društvo krenuti da se bori sistemski protiv nasilja“, rekla je Tamara Branković za N1.

Kako je naglasila, ovakvi „ispadi opozicije“ su kontraproduktivni za dosadašnje uspehe koje se ogledaju u činjenici da građani nedeljama uporno traže odgovornost za eskalaciju nasilja u društvu.

„Otvoreni parlament poziva stranke iz opozicije da u međusobnom dogovoru naprave strategiju kako bi se janvosti predočile činjenice o okolnostima koje su dovede do eskalacije nasilja, a kulminirale 3. i 4. maja i utvrdila odgovornost institucija, odnosno pojedinaca koji nisu sprovodili zakone“, rekla je Branković.

Dodaje i da se poziva na odgovornost opozicije, a ne na, kako je rekla, soliranje zarad medijskih poena, jer građani na ulicama traže ujedinjenje.

„Uski stranački interesi za malo medijske pažnje žrtvuju veliku stvar, koja je od velikog značaja za javnost, a to je jedna timska borba protiv sistemskog nasilja u Srbiji“, rekla je Branković.

Prema njenim rečima, građani na ulicama traže udruživanje i sinergiju opozicionih stranaka po pitanju borbe protiv nasilja, bez obzira na razlike u politikama koje imaju.

Prema odluci, prvu sednicu Anketnog odbora saziva predsednik Narodne skupštine u roku od sedam dana od stupanja na snagu te odluke. Poslanici su 11. jula usvojilii Predlog odluke o obrazovanju Anketnog odbora radi utvrđivanja činjenica i okolnosti koje su dovele do masovnih ubistava u beogradskoj školi „Vladislav Ribnikar“ i u Malom Orašju i Duboni.

Zadaci Anketnog odbora

Kako se navodi u odluci objavljenoj u Službenom glasniku 11. jula, zadatak Anketnog odbora je:

– da utvrdi činjenice i okolnosti koje su dovele do masovnih ubistava u Osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar” dana 3. maja 2023. godine i na teritoriji Smedereva i Mladenovca – u Malom Orašju i Duboni, dana 4. maja 2023. godine;

– da utvrdi eventualne propuste u vršenju nadležnosti i preduzimanju odgovarajućih radnji;

– da utvrdi eventualnu odgovornost nadležnih lica i da predloži posebne i opšte mere kako bi ponavljanje sličnih tragedija u Srbiji bilo osujećeno.

Anketni odbor ima pravo da od državnih organa i organizacija, traži podatke, isprave i obaveštenja, kao i da uzima izjave od pojedinaca koje su mu potrebne za izvršenje zadataka utvrđenih ovom odlukom.

Anketni odbor je dužan da zadatke utvrđene ovom odlukom izvrši u roku od 30 dana od dana konstituisanja.

Takođe, odbor je dužan da podnese Narodnoj skupštini izveštaj sa predlogom mera.

Anketni odbor prestaje da radi danom odlučivanja o njegovom izveštaju na sednici Narodne skupštine.

IZVOR: N1